Skip to content

Par pērtiķu baku uzraudzības un epidemioloģiskās kontroles pasākumiem

Slimību profilakses un kontroles centrs (turpmāk – Centrs) informē, ka Pasaules Veselības organizācija (turpmāk – PVO) pasludinājusi pērtiķu baku uzliesmojumu Āfrikā par starptautisku sabiedrības veselības ārkārtas situāciju[1].Jauns pērtiķu baku (turpmāk – PB) vīrusa celms (I klade) strauji izplatās Centrālāfrikas valstī Kongo Demokrātiskās Republikas (turpmāk – KDR) austrumos un nesen ir izplatījies vairākās citās kaimiņvalstīs (Burundi, Kenijā, Ruandā, Kongo Republikā, Centrālāfrikas Republikā un Ugandā). No 2024. gada sākuma KDR ir ziņojusi par vairāk nekā 15 600 PB saslimšanas gadījumiem un 537  nāves gadījumiem[2].  

2024. gada 14. augustā Zviedrijā tika diagnosticēts ievests PB gadījums, ko izraisījis vīrusa celma I klades variants, kas ir pirmais I klades izraisīts gadījums, kas diagnosticēts ārpus Āfrikas kontinenta[3].

Eiropas Slimību profilakses un kontroles centrs uzsver, ka risks Eiropas Savienības un Eiropas Ekonomikas zonas valstīs (turpmāk – ES/EEZ)  sabiedrībai kopumā ir zems, taču ir augstāks iedzīvotājiem, kas ceļo uz skartajiem apgabaliem un nonāk kontaktā ar infekcijas skartajām kopienām[4]. Jāņem vērā, ka cilvēkiem ar imūnsistēmas traucējumiem risks ir augstāks nekā vidēji iedzīvotājiem.

Lūdzam Jūs nekavējoties ziņot Centram, ja ir aizdomas par PB gadījumu atbilstoši gadījuma definīcijai[5], kā arī nodrošināt ātru laboratorisko izmeklēšanu, lai laikus tiktu īstenoti pretepidēmijas pasākumi. Materiālu laboratoriskai diagnostikai lūdzam sūtīt SIA “Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīca” Nacionālajai mikrobioloģijas references laboratorijai.

Vairāk informācijas un ieteikumi ārstniecības personām par gadījumu ziņošanu, laboratorisko izmeklēšanu, vakcināciju un piesardzības pasākumiem iekļauti Centra materiālā “Ieteikumi ārstniecības personām par pērtiķu baku epidemioloģiskās kontroles pasākumiem”. Ieteikumi pēc nepieciešamības regulāri tiks atjaunoti, papildināti un ir pieejami Centra tīmekļa vietnē: https://www.spkc.gov.lv/lv/media/21768/download?attachment.

Lūdzam izplatīt šo informāciju asociāciju un biedrību biedriem un Jūsu iestāžu ieinteresētajiem darbiniekiem.

Direktore                                                                                             Iveta Gavare

Viktorija Leitēna 67081517

viktorija.leitena@spkc.gov.lv


[1] https://www.who.int/news/item/14-08-2024-who-director-general-declares-mpox-outbreak-a-public-health-emergency-of-international-concern

[3] https://www.folkhalsomyndigheten.se/the-public-health-agency-of-sweden/communicable-disease-control/disease-information-about-mpox/one-case-of-mpox-clade-i-reported-in-sweden/

[4] https://www.ecdc.europa.eu/sites/default/files/documents/mpox-risk-assessment-monkeypox-virus-africa-august-2024.pdf

[5] https://www.spkc.gov.lv/lv/informacija-profesionaliem-par-pertiku-bakam