Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Veterinārārstu biedrība ar Zemkopības ministrijas un Veselības ministrijas atbalstu rīko Pasaules Veselības dienai veltītu konferenci „Droša pārtika”, kas notiks Rīgas Stradiņa universitātes aulā Rīgā, Dzirciema ielā 16, 10. aprīlī plkst. 13.00.
Vai Latvijā lietotā pārtika ir droša?
|
|
Pasaules Veselības organizācija šogad izvēlējusies pārtikas drošumu par Pasaules Veselības dienas vadmotīvu. Pasaules Veselības diena tiek atzīmēta 7. aprīlī, bet daudzās pasaules valstīs šajā nedēļā kopā sanāk lauksaimnieki, pārtikas ražotāji, ārsti un veterinārārsti, lai spriestu, cik droša ir ikdienā lietojamā pārtika. Tā ir saruna, kurā tiek meklēts risinājums nākotnei.
Diskusijās Veselības ministrijas vai Zemkopības ministrijas kuluāros ārsti parasti norāda: „Pārlieku liels daudzums sāls un cukura apdraud veselību,” – bet ražotāji atbild: „Ražošanas procesā tieši tāds sāls vai cukura daudzums ir nepieciešams, lai produkts uzglabātos un būtu droši lietojams.” Ārsti iesaka produktus drošāk termiski apstrādāt, bet ražotāji iebilst, ka ārsti ar savām rekomendācijām iznīcina nacionālos pārtikas ražotājus.
Līdzīga diskusija ir arī par transtaukiem. Ārsti saka: „Transtauki izgulsnējas asinsvadu sieniņās, rada insultu un infarktu,” – kūku un cepumu ražotāji iebilst: „Cilvēki grib ēst garšīgas tortes.”
Lai meklētu kopīgus risinājumus drošas pārtikas ražošanā un izvēlē, 10. aprīlī Latvijas Ārstu biedrība un Latvijas Veterinārārstu biedrība ar Zemkopības ministrijas un Veselības ministriju atbalstu rīko konferenci, kur kopā sanāks ārsti, pārtikas tehnologi, veterinārārsti, piedalīsies arī Pārtikas un veterinārā dienesta un zinātniskā institūta „BIOR” zinātnieki. Lektori konferencē būs vadošie Latvijas profesori – gan ārsti Uga Dumpis, Mārcis Leja, gan biologs Indriķis Muižnieks, gan uzturzinātniece Inga Ciproviča, gan veterinārārste Anda Valdovska, gan agronome Ināra Turka. „Zemnieku saeimas” valdes priekšsēdētāja vietnieks Juris Cīrulis ziņos par saimniekošanas modeli drošu vietējo pārtikas produktu ieguvei, kardioloģe Iveta Mintāle sniegs padomus veselīgas un drošas maltītes pagatavošanai ikdienā.
Konferencē uzzināsim mītus un patiesību par raundapa nekaitīgumu, par vīrusiem pārtikas produktos, par „resninātājiem” uzturbagātinātāju veidā ikdienā.
Konferencē aicināti piedalīties ārsti, uzturzinātnieki, medicīnas darbinieki, skolotāji un skolu valžu priekšnieki, zemkopji un pārtikas ražotāji. Piedalīties konferencē solījuši arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs un veselības ministrs Guntis Belēvičs.
Starpnozaru konference „Droša pārtika” būs profesionāli daudzveidīgs izziņas avots katram žurnālistam, tāpēc mediju pārstāvji aicināti izmantot iespēju un apmeklēt šo pasākumu.
Konferences programma https://www.arstubiedriba.lv/images/Programma10_04.pdf